Groot Heerenveen kwam langs voor een kennismaking

Onderstaand artikel is verschenen in Groot Heerenveen editie mei 2021.

‘Siljan’ van Christina Draaisma heeft meerwaarde voor MKB’ers

Je moet het maar durven, midden in de coronapandemie je baan als kantoordirecteur en MKB-adviseur bij de Rabobank opzeggen om vervolgens als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Christina Draaisma uit Luinjeberd, echtgenoot en moeder van drie opgroeiende kinderen, deed het. Sinds 1 januari 2021 is deze dochter uit een ondernemersfamilie de trotste eigenares van ‘Siljan - Passie voor MKB’. We gingen op bezoek bij deze dame en werden geraakt door haar enthousiasme en gedrevenheid.

Nog tijdens het telefoongesprek had Christina Draaisma ons al gewaarschuwd dat het moeilijk zou zijn om een parkeerplekje voor de auto te vinden bij de boerderij aan de Aengwirderweg in Luinjeberd. “We zitten midden in een verbouwing, maar ik sta wel op het erf om je binnen te loodsen”, beloofde de onderneemster. En inderdaad, bij aankomst komt Christina meteen naar buiten om ons welkom te heten. “Gaan we binnen zitten of wil je buiten?”, neemt ze meteen het initiatief. Buiten?! Buiten is zojuist een bouwvakker met een betonboor in actie gekomen, dus de keuze is al snel gemaakt. Even later zitten we met een vers gezette kop thee aan de keukentafel.

Wie is Christina Draaisma?
“Wie ben ik?”, herhaalt Christina de eerste vraag. “Allereerst ben ik moeder van drie kinderen: Sverre van tien, Lasse van zeven en Indy van vier. Ik woon samen met Ralf Kerkstra. Ik ben opgegroeid in een ondernemersfamilie. Mijn beide opa’s en oma’s waren ondernemer, mijn ouders Jan en Joan zijn ondernemer. Verder heb ik nog een ondernemende oom. Het zit dus in de genen. Ik ben geboren op 1 mei 1983 in Harlingen. Ik heb één broertje. Opgegroeid in een warm liefdevol gezin. Niks tekort gehad, wel opgevoed met de mentaliteit dat je hard moet werken voor het goede geld. Eerlijk zijn en goed om je klanten denken en doorzetten. En je kansen pakken, doelen bereiken en dromen realiseren, er maximaal voor gaan. Mijn familie zit allemaal in de handel, in de recycling. Ik heb in Zwolle Windesheim gedaan, hbo management en recht. Ik heb bedrijfskunde gedaan, onder andere verkorte opleiding in Nyenrode. Ook psychologie van leiderschap gestudeerd. Ik zat dus altijd in de bedrijfskundehoek. Maar ik vind het menselijke en sociale aspect ook belangrijk. Vorig jaar heb ik de bestuurders- en commissarissenopleiding bij Wagner in Groningen gedaan. Dat is het in een notendop.”

Waar komt de naam van jouw bedrijf vandaan?
Terwijl de bouwvakkers druk bezig zijn, blijft Christina heel relaxed en geeft antwoord op onze tweede vraag. “Ik ben van jongs af aan liefhebber van Zweden. Vooral de grote meren spreken tot de verbeelding, ik word er echt happy van. De rust en het vrijheidsgevoel daar. Je hebt er ook het Siljan-meer. Met de naam Siljan wil ik uitstralen wat ik belangrijk vind: overzicht, vrijheid en rust aan ondernemers geven zodat zij verder kunnen groeien met hun bedrijf. Verder zit in ‘Siljan’ de namen van onze kinderen verweven. Het komt allemaal mooi samen.”

Wat heb je bij de Rabobank gedaan?
“Ik was kantoordirecteur van de regio Grou/Mid-Fryslan, waar ik veertig tot 45 mensen mocht aansturen. Ik was er verantwoordelijk voor dat we zichtbaar waren in de regio voor de resultaten daar. We deden het goed. Ik zat mede daardoor in het talentenprogramma
en verder in de Friese Ondernemersraad waar ik 450 collega’s vertegenwoordigde. Maar er kwamen ontwikkelingen op mij af, die ik eigenlijk niet wilde. Tijdens een bijeenkomst over visie en waarom wij het zo goed deden, ging het over dicht bij de mensen willen zijn en daar geloofde ik in. Dat zag ik in mijn werk veranderen. Niks mis mee, maar ik wilde dat dus niet. Ik heb er een prachtige tijd gehad, maar uiteindelijk besloten om voor mijzelf los te gaan.”

Je bent midden in de coronapandemie met je eigen zaak begonnen. Wat is daar het meest uitdagende aan?
“Juist nu is er erg veel behoefte aan menselijk contact. En wees eerlijk, als ik het nú red, dan lukt het, als alles weer normaal is, zeker. Juist nu kan ik het verschil maken, door naast de ondernemers te staan. Ik zie nú kansen en heb er heel veel zin in. Ik houd van
mijn vrijheid, ik wil zelf beslissingen nemen. Ik ben nu dan wel alleen als onderneemster voor het MKB, maar ik heb wel een heel netwerk om mij heen met wie ik samenwerk. Hetzelfde gevoel als wanneer ik aan het Siljanmeer ben.”

Wat voor diensten bied jij aan?
“In het kort? Ik geef antwoord op al je financierings- en bedrijfskundige vragen. Dat gaat van wagenparkuitbreiding tot bedrijfsovername en van nieuwbouw tot voorraadvergroting. Maar ook je huidige financieringen tegen het licht houden en een second opinion geven op financieringsvoorstellen. Wat je vraag ook is, ik ga tot het uiterste om het antwoord voor je te vinden en denk ook graag mee over alle andere bedrijfskundige uitdagingen. Van organisatiestructuur tot commercieel advies. Ik werk puur en alleen in opdracht van jou. Daarom ben ik van geen enkele financier afhankelijk. Ik kan jouw doel immers alleen voorop laten staan als ik mijn eigen plan uit kan rollen. Uiteraard vindt daarbij overleg met jouw accountant, fiscalist of jurist plaats. Want het is in jouw belang dat we optimaal gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Om tot de beste financiering en aanvullende bedrijfskundige adviezen te komen.”

Hoe kijk je terug op het eerste halfjaar van Siljan?
“Ik ben enorm verrast door de hoeveelheid positieve reacties van de ondernemers. En dat zónder netwerkborrels, hè! Ik krijg heel veel support en dat voelt goed. Het geeft ook veel positieve energie. Ik ben echt heel trots hoe de website van mijn bedrijf eruitziet. Ook daar ontvang ik positieve feedback op. Heerlijk gewoon. Kijk maar eens op www.siljan-mkb.nl.”

Als we weer in onze auto stappen, hebben de bouwvakkers ondertussen stevig doorgewerkt. Ze maken onder andere een kantoor voor de onderneemster in het voorste gedeelte van de boerderij. Ons valt een klein bordje op met de tekst ‘‘Siljan heeft meerwaarde voor MKB’ers’.

“Maar zo’n gesprek als dit ervaar ik toch ook weer als een meerwaarde, hoor!”, zegt Christina nog ter afscheid.

Mag ik jou als MKB-ondernemer ook meerwaarde bieden rond bedrijfskundige toekomstplannen, bedrijfsopvolging of -overdracht en financiering?